'Borstkanker bij mannen anders dan bij vrouwen'

Borstkanker bij mannen vertoont biologische verschillen met borstkanker bij vrouwen. Dit draagt er aan bij dat de ziekte bij mannen relatief laat wordt vastgesteld.

Dat heeft patholoog Carolien van Deurzen van het Erasmus Medisch Centrum gezegd tijdens de European Breast Cancer Conference in Amsterdam. Van Deurzen en haar team bestudeerden tumorweefsel van 1.203 mannelijke borstkankerpatiënten: het eerste grootschalige onderzoek op dit gebied.

Haar conclusie is dat borstkanker bij mannen grote biologische verschillen vertoont met de veel vaker voorkomende variant bij vrouwen. Vooral de ontwikkeling van bindweefsel en de dichtheid van witte bloedcellen (die betrokken zijn bij de strijd van het lichaam tegen tumoren) bleek anders te zijn.

Deze factoren bleken weer nauw te zijn verbonden met het verloop van de ziekte. Hiervoor bleek de ontwikkeling van de tumor een minder goede voorspeller. De aandacht van artsen bij het stellen van een diagnose gaat nu doorgaans uit naar de (eventuele) tumor. Deze focus lijkt te eenzijdig.

Bewustzijn

Van Deurzen hoopt dat haar ontdekkingen leiden tot meer kennis en bewustzijn rond borstkanker bij mannen. Dit zou bijdragen aan eerdere diagnoses. Op dit moment wordt borstkanker bij mannen laat vastgesteld in vergelijking met de diagnoses bij vrouwen.

Borstkanker bij mannen is zeldzaam: slechts 1 procent van de gevallen van de ziekte raakt mannen. Hierdoor is er relatief weinig onderzoek gedaan naar borstkanker bij mannen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie