Zwangeren Deventer kunnen CTG-scan vanuit huis laten maken

Zwangere vrouwen met een medische indicatie die in de regio Deventer wonen, kunnen thuis een CTG-scan laten maken. Op die manier kunnen tijd en geld bespaard worden, zo meent het Deventer Ziekenhuis.

Het ziekenhuis start met Telenatal en Mediq Medisource een traject waarin zwangere vrouwen niet steeds naar de polikniek of het ziekenhuis hoeven om een scan te laten uitvoeren.

Een CTG registreert de hartslag van het kind en de weeënactiviteit van de baarmoeder. Dankzij de mobiele scanapparaten kunnen aanstaande moeders de scan nu zelf uitvoeren, terwijl een dokter op afstand meekijkt.

De scanapparaten worden alleen op voorschrift meegegeven. Op een tablet is de hartslag van de moeder te zien, net als die van de baby. De gynaecoloog analyseert de gegevens in het ziekenhuis en neemt contact op.

In Nederland gaat het om circa 40.000 zwangere vrouwen per jaar die in aanmerking komen voor een CTG-scan. Het gaat bijvoorbeeld om vrouwen die zwanger zijn van een baby met een groeiachterstand of vrouwen waarbij de vliezen vroegtijdig zijn gebroken. Ook voor ziekenhuizen in de rest van Nederland is het product beschikbaar, laat een woordvoerder van Telenatal weten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie