Minister Schippers van Volksgezondheid beveelt aan opnames te maken, bijvoorbeeld met een smartphone, van het gesprek met een arts. Het mag en het is verstandig.

Veel mensen vergeten informatie uit het gesprek met een arts. Daarom is het handig als ze dat thuis nog eens kunnen afluisteren.

De opname mag alleen door de patiënt zelf worden gebruikt en niet verder worden verspreid. En het is volgens de minister natuurlijk wel zo netjes om de dokter te vragen of je het onderhoud mag registreren, al is dat niet verplicht.

Wil de arts de opname dan echt niet, dan moet hij alle informatie op schrift meegeven als de patiënt dat wil.

Welkom

Artsenfederatie KNMG laat aan NU.nl weten al langer met leden hierover gesproken te hebben. "Wat ons betreft is het welkom om open en bloot te doen."

De vereniging raadt patiënten echter wel aan om niet het volledige gesprek op te nemen, maar pas de samenvatting van de arts. "Dan kan de patiënt tijdens het gesprek vragen stellen en later aan de arts vragen om te herhalen wat is afgesproken en dat opnemen."

"Zo voorkom je dat een patiënt er thuis achterkomt dat hij of zij te weinig vragen heeft gesteld omdat hij te druk was met letten op de opname."

Sociale media

Angst dat de gesprekken via sociale media worden gedeeld, heeft KNMG niet. "Het zijn vooral gesprekken waarin behandelingsmogelijkheden en behandelmethoden worden besproken. Ik kan mij niet voorstellen dat daarin schadelijke dingen worden gezegd. Bovendien is dit voor buitenstanders niet zo interessant om naar te luisteren."