De kosten voor dure geneesmiddelen stijgen snel. In 2014 werd door zorgverzekeraars voor 1,7 miljard euro uitgegeven, tegen 1,2 miljard in 2012.

Vektis, het bureau van zorgverzekeraars dat gegevens verzamelt over de gezondheidszorg, stelt dat dit een groeitempo is van 20 procent per jaar.

De stijging in kosten wordt vooral verklaard doordat sommige medicijnen alleen nog via ziekenhuizen worden geleverd. Een deel van de medicijnen wordt aan patiënten via apotheken verstrekt.

Naglazyme

Het middel tegen een erfelijke stofwisselingsziekte, Naglazyme, was in 2014 het duurste medicijn. De gemiddelde kosten daarvan bedragen 558.000 euro per patiënt per jaar. Volgens het bureau zijn er maar weinig mensen die deze medicijnen krijgen.

Geneesmiddelen van meer dan 1.000 euro per jaar worden vooral ingezet bij kanker en chronische ontstekingen zoals reuma. De Volkskrant schrijft woensdag dat voor elk van deze groepen ziekten zo'n 620 miljoen euro per jaar wordt uitgegeven.

Onbetaalbaar

In de medische zorg bestaat al jaren de angst dat door de dure geneesmiddelen de betaalbaarheid ervan onder druk komt te staan. Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) overlegt in april met de Tweede Kamer hoe het probleem met de dure medicijnen kan worden opgelost.

Het duurste middel is op dit moment Perjeta, tegen uitgezaaide borstkanker. Er zijn 240 patiënten mee behandeld en dat kostte 5,9 miljoen euro.