Elke Nederlander heeft over een paar jaar zijn eigen profielpagina op internet, met daarin zijn eigen medische gegevens. Dat is het idee achter een dinsdag gelanceerd project.

"Mensen zien dan zelf hoe hun gezondheid zich ontwikkelt. En hoeven niet bij elke behandelaar opnieuw hun hele medische verleden te vertellen", aldus de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), een van de initiatiefnemers.

Het project heet 'Meer regie over gezondheid'. Er zijn al verschillende andere platforms van onder andere zorgaanbieders waar mensen (delen van) hun gezondheidsinformatie kunnen inzien. Het veilig bundelen hiervan is volgens patiëntenfederatie NPCF echter nog moeilijk.

Zelf bijhouden

'Meer regie over gezondheid' moet een toegankelijke online omgeving zijn, van en voor de patiënt zelf. Informatie uit andere bronnen moet hieraan gekoppeld kunnen worden.

Het is de bedoeling dat patiënten zelf kunnen bijhouden wat ze doen en wat ze voelen. "De meeste mensen vertrekken van een doktersbezoek en bedenken dan wat ze nog hadden willen zeggen", zegt een woordvoerder van de NPCF.

"In zo’n profiel kun je bijvoorbeeld schrijven: ik heb gisteren gesport en voelde me veel slechter met deze medicijnen. Als je het bijhoudt als een soort dagboek, weet je het als je de volgende keer naar de dokter gaat."

Naast de NPCF werken ook de koepels van huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en zorgverzekeraars en de overheid mee aan het programma.