Van het Tako-tsubo-syndroom, waarbij de patiënt een soort harstilstand krijgt na een nare gebeurtenis, bestaat ook een variant die optreedt bij blijdschap.

Het zeldzame syndroom werd in 1990 ontdekt. Destijds werd vastgesteld dat de hartspier van patiënten tijdelijk verzwakt bij plotselinge negatieve emoties, zoals bij het verliezen van een partner.

De linkerhartkamer zwelt vervolgens op. Meestal herstelt het hart zich binnen enkele weken, maar de afloop kan fataal zijn.

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis van Zürich stellen nu dat bij er ook patiënten zijn bij wie een positieve gebeurtenis het syndroom triggert. Tako-tsubo staat bekend als het 'gebroken hart-syndroom', maar uit zich bij sommigen dus als 'blij hart-syndroom'.

Geboorte

Het team verzamelde 1.750 gevallen waarbij mensen door Tako-tsubo werden getroffen. In twintig gevallen bleek uit de medische dossiers dat het syndroom werd veroorzaakt door een moment van blijdschap, waaronder de geboorte van een kleinkind en winst van het favoriete rugbyteam.

"Onze resultaten laten zien dat het Tako-tsubo-syndroom niet alleen door negatieve, maar ook door positieve levensgebeurtenissen kan worden getriggerd. Fijne en trieste gebeurtenissen worden waarschijnlijk op een vergelijkbare manier door het lichaam verwerkt."