'Weinig moedervlekken wijst niet op afwezigheid huidkanker'

De gedachtegang dat moedervlekken op huidkanker wijzen gaat volgens een nieuw onderzoek niet op. Van de onderzochte patiënten bleek een meerderheid slechts een klein aantal moedervlekken te hebben.

De universiteit van Harvard onderzocht 566 mensen met huidkanker. Het aantal moedervlekken op hun lichamen werd bij elkaar opgeteld en er werd gekeken naar de vorm van de vlekken: een afwijkende vorm zou kunnen wijzen op huidkanker.

66 procent van de deelnemers had minder dan twintig moedervlekken, een klein aantal, zo menen de onderzoekers. Van de deelnemers die ouder waren dan zestig had slechts 19 procent meer dan twintig moedervlekken.

Ruim driekwart van de ondervraagden had geen moedervlekken in afwijkende vorm. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat iedereen eens in de zoveel tijd een huidtest zou moeten laten doen.

"Veel mensen denken dat huidkanker iets is wat mensen met heel veel moedervlekken hebben. Dat blijkt niet het geval te zijn", aldus hoofdonderzoeker Alan Charles Geller tegen Time.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie