Het aantal vrouwen dat is besmet met hpv, dat kan leiden tot baarmoederhalskanker, is veel hoger dan tot nu toe werd gedacht.

Volgens een nog ongepubliceerd onderzoek onder 12.000 vrouwen tussen de 30 en 63 jaar van het Jeroen Bosch Ziekenhuis dat de Volkskrant inzag, zou 8 procent van de vrouwen met het seksueel overdraagbare virus besmet zijn.

De gezondheidsraad ging tot nu toe uit van cijfers die in Amsterdam in de jaren negentig werden verzameld en waarin werd gesproken van een besmetting van 4 tot 5 procent.

Door de nieuwe gegevens kan het nieuwe bevolkingsonderzoek naar hpv mogelijk duurder uitvallen dan verwacht. Ongeveer een derde van de pathologen wil uitstel van het onderzoek totdat de nieuwe kosten worden berekend.

Baarmoederhalskanker

Hpv is een virus dat seksueel overdraagbaar is en wat zelfs bij seksueel contact waarbij een condoom wordt gebruikt op te lopen is, omdat het virus ook rondom geslachtsdelen voorkomt. Besmetting kan bij vrouwen leiden tot baarmoederhalskanker en bij mannen in zeldzame gevallen tot peniskanker.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is in 2009 begonnen met het inenten van meisjes vanaf twaalf jaar tegen hpv. Vrouwen tussen tussen de dertig en zestig jaar krijgen eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.