'Methode om acute vorm van leukemie te bestrijden gevonden'

Onderzoekers aan de universiteit van het Canadese Ottawa hebben een methode gevonden om een zeer agressieve variant van acute lymfatische leukemie te bestrijden bij kinderen en volwassenen.

Het gaat hierbij om het kankergen TAL-1, waarvan de overlevingskans momenteel 50 procent is.

Met het vinden van een bruikbaar mengsel kunnen onderzoekers bij een behandeling de overlevingskans laten stijgen. Er wordt op dit moment gewerkt aan een effectieve methode om dit op grote schaal toe te passen, wordt gemeld in het gepubliceerde onderzoek.

Bij muizen, geïnfecteerd met kankercellen, is geconstateerd dat het mengsel zeer effectief is. Bij de behandeling zijn er naar verluidt geen bijeffecten opgetreden.

De nieuwe methode is effectief omdat het voorkomt dat het gen TAL-1 een specifiek enzym zal gebruiken. De behandeling zorgt ervoor dat de aanwezigheid van het enzym bestreden wordt.

Meest voorkomende vorm

Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kanker op de kinderleeftijd. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk, maar is tegenwoordig in vier van de vijf gevallen te genezen door middel van chemotherapie. Dat ligt echter wel aan het type gen dat de leukemie draagt.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie