Het voor- of achteruit zetten van de klok kan mogelijk leiden tot het krijgen van een beroerte. Wanneer de tijd met een uur wordt aangepast, heeft dat invloed op het zogenaamde circadiaan ritme.

Het circadiaan ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt.

Onderzoekers van de Finse universiteit van Turku vergeleken de medische gegevens van ziekenhuispatiënten tussen 2004 en 2013.

Hierbij keken zij naar het percentage beroertes van 3.033 patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen in de week na zomer- of wintertijd en naar het percentage beroertes van 11.801 patiënten die twee weken daarvoor of daarna werden opgenomen.

In de studie, geciteerd door verschillende Britse media, komt naar voren dat het risico in de week na de wissel van de klok hoger is, vooral in de eerste twee dagen. Bij de bestudeerde groep lag het percentage dat een ischemische beroerte had, waarbij plotselinge neurologische tekorten worden geproduceerd die langer dan een uur aanhouden, 8 procent hoger.

"De wissel naar zomertijd is slechts een uur verschil waar weinig mensen iets van merken. Wanneer je naar het risico op een beroerte op individueel niveau kijkt, zul je weinig zien. Maar wij waren geïnteresseerd in het risico op een grotere schaal en we vonden een significante toename van het risico op een beroerte", aldus hoofdauteur van het onderzoek Jori Ruuskanen.

Risicogroepen

Bepaalde patiënten zijn kwetsbaarder voor de tijdsverandering dan anderen. Zo ligt het risico voor mensen die aan kanker hebben geleden een kwart hoger en ook bij 65-plussers is de kans 20 procent groter.

In eerdere onderzoeken werd al een verband aangetoond tussen beroertes en verstoorde slaappatronen en het circadiaan ritme. Dit is echter de eerste keer dat onderzoekers kijken naar de effecten van een verandering in het ritme als gevolg van het verzetten van de klok.