Nederlanders weten onvoldoende over darmkanker en de voortekenen ervan, zegt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) na een onderzoek.

De stichting noemt het gebrek aan kennis over darmkanker "zorgwekkend". De MLDS vroeg duizend Nederlanders om alarmsignalen van darmkanker op te sommen. Een op de vier mensen kon geen voortekenen noemen.

De helft wist dat bloed in de ontlasting een belangrijke waarschuwing is. Ongemakken in de buik en een veranderende stoelgang werd door respectievelijk 40 en 28 procent spontaan genoemd. 

Ook risicofactoren zouden niet bekend zijn onder Nederlanders. Zo weet zes procent van de ondervraagden dat erfelijkheid een risicofactor kan zijn. De helft van de respondenten kan geen risicofactoren noemen.

Goed te behandelen

Volgens de MLDS moet dat beter. Darmkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks treft de ziekte zo'n 15.000 Nederlanders.

"Wanneer darmkanker bij de patiënt vroeg wordt ontdekt, is het een van de best te behandelen vormen van kanker", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "Daarom is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van die alarmsignalen en risicofactoren." 

In 2014 werd in Nederland voor het eerst een grootschalig darmonderzoek uitgevoerd onder mensen tussen de 55 en 75 jaar oud. Toen werd darmkanker aangetoond op basis van een ontlastingtest.