Het Erasmus MC in Rotterdam krijgt als eerste academisch ziekenhuis in Nederland een opleiding voor cosmetische dermatologie.

Artsen leren daar schoonheidsbehandelingen uitvoeren die medisch overbodig zijn, schrijft de Volkskrant maandag. Het gaat om botox, fillers, peelings en laserbehandelingen.

De vraag voor een dergelijke opleiding kwam vooral vanuit jonge dermatologen zegt hoogleraar dermatologie en initiatiefnemer van de opleiding Tamar Nijsten in de krant. "Iedereen doet maar wat. Het ontbreekt aan formele training", zegt ze.

De opleiding moet de behandelingen naar een hoger plan tillen. Volgens Nijsten worden de dermatologen zes maanden intensief getraind in het geven van botoxinjecties en het doen van laserbehandelingen.

Andere ziekenhuizen hebben zo hun twijfels over de plannen en ook binnen de dermatologie zijn afkeurende geluiden te horen. De kritiek is onder meer dat artsen worden opgeleid behandelingen uit te voeren die geen enkel medisch doel dienen.

Vraag

Volgens Nijsten past de opleiding in een tijd waarin veel vraag is naar botox en fillers. "Dan kun je er maar beter voor zorgen dat het zo goed mogelijk wordt gedaan."

In het UMC Groningen bestaat sinds 2010 al een universitaire privékliniek voor esthetische chirurgie. De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) zetten in 2014 een opleiding op om het beroep cosmetisch arts een beschermde titel te geven.