'Aangepaste rolstoel komt vaak te laat'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werkt samen met patiëntenverenigingen aan een spoedprocedure voor de aanvraag van medische hulpmiddelen.

Dat bevestigt Marcel Timmen van Spierziekten Nederland, naar aanleiding van berichtgeving van de actualiteitenrubriek EenVandaag zaterdag.

Volgens het tv-programma lopen patiënten met een progressieve ziekte, die dus snel achteruit gaan, nu regelmatig vast in een bureaucratische molen. Ze krijgen hun aangepaste rolstoel, toilet of traplift te laat. Door de verslechtering van hun ziekte hebben ze er dan niets meer aan. Een enkeling is zelfs tegen die tijd al overleden.

Drama

Het verstrekken van medische hulpmiddelen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Maar volgens patiëntenverenigingen zijn veel consulenten van gemeenten onwetend over de snelheid waarmee sommige ziektebeelden kunnen verlopen. "We horen vaak dat mensen lang moeten wachten op hulpmiddelen. Dat is een drama voor patiënten, ze zijn er afhankelijk van'', zegt Timmen.

Ook worden onnodig veel medische experts ingezet om te oordelen of de patiënt het hulpmiddel wel nodig heeft. Jaarlijks krijgen "enkele duizenden'' patiënten hun hulpmiddelen te laat door de huidige bureaucratische rompslomp.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie