Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Weegschaal

'Beetje afvallen biedt al gezondheidsvoordelen'

Een paar kilo kwijtraken verlaagt het risico op verschillende gezondheidsproblemen bij obese volwassenen. Dat zeggen onderzoekers van Washington University School of Medicine.

Zij bestudeerden veertig volwassenen met obesitas. De helft van de groep probeerde af te vallen en verloor 5, 10 of 15 procent van hun lichaamsgewicht. Vervolgens werd bekeken wat het effect was van het gewichtsverlies.

5 procent gewichtsverlies is volgens de onderzoekers al voldoende om verschillende risicofactoren voor diabetes type 2 en hartziekten te verminderen. "Deze resultaten laten zien dat je met 5 procent gewichtsverlies al veel 'waar voor je geld krijgt", zegt hoofdonderzoeker Samuel Klein.

Volgens de meeste behandelrichtlijnen zouden mensen met obesitas 5 à 10 procent van hun lichaamsgewicht moeten afvallen. Klein: "Maar het doel van 5 procent gewichtsverlies is zó veel makkelijker dan 10 procent, dat het verstandig is om je op het eerste doel te richten."

Bij de proefpersonen die doorstootten naar 10 of 15 procent gewichtsverlies, werd de gezondheid volgens verwachting wel verder verbeterd. De gezondheidsvoordelen waren in vergelijking echter aanmerkelijk minder groot dan bij de eerste 5 procent.

Risicofactoren

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor chronische ziekten als diabetes, hartziekten en kanker. "Onze bevindingen tonen aan dat zelfs een kleine hoeveelheid gewichtsverlies belangrijke gezondheidsvoordelen biedt", aldus Klein. "We hopen dat deze resultaten obese mensen aanmoedigen om bescheiden stappen te zetten in hun dieet en beweging, omdat dit zich zal vertalen in een kleinere kans op diabetes en hartziekten."

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism.


Lees meer over:
GezondheidObesitas

Aanbevolen artikelen