Homeopathie is niet effectief bij verschillende ziekten. Onderzoekers stellen dat, buiten een placebo-effect, de behandeling geen waarneembare effecten teweegbrengt.

Wetenschapper Paul Glasziou, academicus aan de Bond University, bekeek 176 onderzoeken om te zien of homeopathie een geldige behandeling is, schrijft The Independent.

De onderzoeker bekeek 176 individuele studies, die waren gericht op 68 verschillende ziektes. De conclusie van de wetenschapper was dat homeopathie niet effectiever is dan een placebo.

Glasziou was opgelucht dat zijn onderzoek naar de effecten van homeopathie was afgerond. "Ik begon het onderzoek met een nieuwsgierige houding, maar ik verloor mijn interesse na het bekijken van alle studies die geen enkele waarneembare overtuigende effecten teweegbrachten."

Geneeswijze

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze. Geneesmiddelen bevatten doorgaans dezelfde stof als de stof waarvan de patiënt ziek werd.

"Beoefenaars geloven dat hoe meer een stof verdunt, hoe groter de kracht is om symptomen te bestrijden. Veel homeopathische middelen bestaan uit stoffen die al vele malen zijn verdund met water, totdat er niets of weinig van de oorspronkelijke stof overblijft", aldus de Britse nationale gezondheidsorganisatie NHS.