67 procent van de getrouwde Amerikanen slaapt gemiddeld zeven of meer uur per nacht, tegen 62 procent van hun vrijgezelle landgenoten.

Mensen die als gevolg van een scheiding of overlijden niet meer getrouwd zijn, halen de zeven uur per nacht nog minder vaak (52 procent).

Volgens de American Academy of Sleep Medicine (AASM) is het niet verrassend dat getrouwden relatief goed slapen. Koppels helpen elkaar om een bepaalde bedtijd aan te houden, wat bijdraagt aan een regelmatig slaappatroon. "Daarnaast kan een partner je bewust maken van eventuele slaapproblemen, en je hier mee helpen", aldus het AASM tegen nieuwszender CBS.

Ook hoogopgeleiden slapen relatief goed, in tegenstelling tot mensen die werkloos zijn.

Vaste tijden

De cijfers zijn afkomstig uit een studie onder 400.000 Amerikanen, uitgevoerd door de overheidsorganisatie Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Ruim een op de drie Amerikanen komt niet aan de zeven uur slaap per nacht, de hoeveelheid die door slaapcentrum AASM wordt aangeraden. "Minder dan zeven uur per nacht slapen wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op onder meer obesitas, diabetes, hoge boeddruk en stress." Dat betekent overigens niet dat er altijd sprake is van een direct oorzakelijk verband.

Volgens het CDC doen mensen er goed aan om op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan, en schermen uit te zetten of te verbannen uit de slaapkamer.