Grotere kans op beroerte voor vrouw die na veertigste kind krijgt

Vrouwen die na hun veertigste een kind krijgen, hebben 60 procent meer kans op een beroerte later in het leven, blijkt uit een twaalfjarige studie van de Universiteit van Minnesota uitgevoerd onder 72.221 vrouwen.

Onderzoekers vergeleken de gezondheid van vrouwen die na hun veertigste een kind hadden gekregen en vrouwen die voor hun veertigste een kind hadden gekregen. 

De oudere moeders hadden 70 procent meer kans op overlijden door hart- en vaatziektes in een later stadium in hun leven, blijkt uit de resultaten van de studie. Ongeveer 2,3 procent van de vrouwen die jonger dan veertig jaar een kind kregen stierf door hart- en vaatziektes, tegenover 3,9 procent van de vrouwen die boven de veertig een kind kregen.

Ook hebben de vrouwen boven de veertig een twee keer zo grote kans op een beroerte door inwendige bloedingen en 20 procent meer kans op een hartaanval. Het risico op een beroerte door een bloedstolsel wordt ook 60 procent groter.

Lange termijn

Het verhoogde risico op de aandoeningen kan verklaard worden doordat oudere vrouwen een grotere kans hebben op een hoge bloeddruk, diabetes of hoog cholesterol als ze zwanger worden.

"We wisten al dat oudere vrouwen een grotere kans hadden op gezondheidsproblemen tijdens hun zwangerschap", aldus professor en onderzoeker Adnan Qureshi. "Nu weten we ook dat er langetermijnrisico's zijn."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie