Geld verliezen mogelijk belangrijke stimulans voor meer bewegen

Mensen zijn sneller geneigd hun fysieke activiteit te verhogen als ze het risico lopen om geld te verliezen.

Onderzoekers van de ​​Universiteit van Pennsylvania bestudeerden 281 deelnemers die gedurende 26 weken minimaal 7.000 stappen per dag moesten lopen, waar in de Verenigde Staten 5.000 gemiddeld is. Deze proefpersonen werden voor de eerste dertien weken van de studie verdeeld over verschillende groepen.

De eerste groep kreeg geen financiële beloner wanneer het doel werd bereikt, de tweede groep kreeg per geslaagde dag 1,40 dollar (1,25 euro).

In de derde groep mochten mensen die het doel bereikten aan een dagelijkse loterij meedoen met kans op 1,40 dollar. In de laatste groep begonnen mensen met 42 dollar (37,75 euro). Per dag dat de deelnemers het doel niet behaalden, verloren ze 1,40 dollar.

Tijdens de laatste dertien weken van het experiment kregen de deelnemers enkel nog feedback op hun resultaten, maar geen financiële stimulans meer. De mensen in groepen die geen, een dagelijkse stimulans of mochten deelnemen aan een loterij, behaalden het doel van 7.000 stappen maar 30 tot 35 procent van de tijd.

Deelnemers die riskeerden geld te verliezen bereikten het doel in bijna 45 procent van de gevallen. Dat is een toename van bijna 50 procent ten opzichte van de controle groep. "Onze studie toont aan dat de kans op het verliezen van geld een krachtige stimulans is", vertelt onderzoeker Kevin Volpp.

Toepassing

Volgens de onderzoekers is het wel belangrijk om te bepalen hoe een stimulans wordt toegepast. "De meeste bestaande programma's (gericht op mensen meer te laten bewegen, red.) bieden een beloning nadat een doel is bereikt", stelt Volpp.

Smartphones kunnen volgens de onderzoekers bijdragen aan de verspreiding van motivatieprogramma's op grotere schaal. "Onze bevindingen tonen aan hoe draagbare apparaten en apps een rol spelen in het motiveren van mensen om meer te bewegen. Het verschil wordt echter pas gemaakt door hoe je de stimulans exact inzet in deze apps."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie