'Te weinig ervaring bij helft ziekenhuizen die maagkankeroperaties doen'

Meer dan helft van de ziekenhuizen die maagoperaties uitvoeren bij kankerpatiënten, heeft hiermee te weinig ervaring.

Medisch statistiekenbureau MediQuest analyseerde de normen voor acht (kanker)operaties, schrijft NRC Next dinsdag.

Uit deze analyse blijkt dat van de 27 ziekenhuizen die maagkankeroperaties uitvoeren, in 2014 ruim veertien ziekenhuizen de norm daarvoor niet haalden. Bij andere risicovolle operaties kampte geen enkel ziekenhuis met een gebrek aan ervaring.

De volumenormen voor de gedeeltelijke maagverwijdering zijn in 2011 door de beroepsgroep ingevoerd. In 2014 werden deze normen verhoogd, waarna twee derde van alle circa negentig ziekenhuizen de operatie moesten afstoten.

Michel Wouters, chirurg en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde bevestigt tegenover de krant dat maagkankeroperaties achterblijven bij andere ingrepen. "Het is belangrijk dat een team op elkaar is ingespeeld, tijdens operatie, voorbereiding en nazorg. Er kunnen complicaties optreden, dan moet je weten wat je als team moet doen."​

Routine

Medisch specialisten zijn van de overheid verplicht om hun routine op peil te houden voor complexe operaties. Zo moeten ziekenhuizen bijvoorbeeld een gedeeltelijke verwijdering van de alvleesklier minimaal twintig keer per jaar uitvoeren, anders mag het deze operatie niet meer uitvoeren.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie