'Artsen kiezen zelf amper voor reanimatie'

Artsen en verpleegkundigen kiezen zelf nauwelijks voor levensverlengende ingrepen als reanimatie en beademing, terwijl zij die hun patiënten wel aanraden.

Dat blijkt volgens NRC.next uit een onderzoek van artsenfederatie KNMG en verpleegkundigenorganisatie V&VN.

Meer dan 40 procent van de zorgverleners stelt dat ze hun patiënten levensverlengende behandelingen adviseren die ze, als zij zelf in die positie verkeerden, nooit zouden kiezen.

Ruim de helft van de Nederlanders (55 procent) zegt bijvoorbeeld te willen worden gereanimeerd, ook als zij oud zijn en een beperkte levensverwachting hebben. Bij artsen ligt dit percentage slechts op 10 procent. Voor beademing zou een derde van de bevolking kiezen, tegenover 7 procent van de artsen.

Hollywoodbeeld

Volgens de onderzoekers tonen de resultaten aan dat patiënten soms te hoge verwachtingen hebben van medische ingrepen. Zorgverleners zien ook bijvoorbeeld de negatieve effecten van behandelingen, of de kans dat een behandeling niet het gewenste resultaat heeft.

Zo weten zij dat een reanimatie vaak bijeffecten heeft. De onderzoekers stellen dat patiënten soms een "overdreven positief Hollywoodbeeld van reanimatie hebben" en dat "artsen te veel mee gaan in de ontkenning van sterfelijkheid". Het onderzoek werd gedaan onder ruim 2.300 zorgverleners en een representatieve steekproef uit de Nederlandse bevolking.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie