'Een derde van zorgverleners meldt falen van collega niet'

Een op de drie zorgverleners die een collega niet goed ziet functioneren maakt daar geen melding van. Ook niet indien het welzijn van de patiënt in het geding is. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc onder ruim duizend werknemers in de zorg, schrijft Trouw maandag.

Een kwart van de ondervraagden zag het afgelopen jaar een collega structureel en risicovol een patiënt behandelen zonder daar zelf iets aan te kunnen veranderen. Het ging daarbij vooral om het afwijken van richtlijnen in de zorg.

Gebrek aan bewijs wordt genoemd als reden om geen melding te maken van de observatie. Er bestaan protocollen, maar de meeste ondervraagden willen alsnog eerst extra training en ondersteuning.

Opleiding

"Onze indruk is dat veel zorginstellingen en beroepsverenigingen hier meer aan doen dan vroeger, maar zorgverleners ervaren dat niet altijd zo. Ze willen ook graag al in de opleiding meer aandacht voor disfunctioneren", aldus onderzoeker Jan-Willem Weenink. 

Het is niet precies bekend hoe ernstig de fouten zijn waarvan de ondervraagden weten. Wel analyseerden de Nijmeegse onderzoekers vijf gevallen waarin de zorg drastisch tekort schoot met deels levensbedreigende situaties.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie