'Ouder voelen vergroot kans op ziekenhuisopname'

Mensen die zich ouder voelen dan hun daadwerkelijke leeftijd hebben een grotere kans te worden opgenomen in het ziekenhuis, dan mensen van hun eigen leeftijd.

"Hoe oud iemand zich voelt is belangrijk. Eerder onderzoek heeft laten zien dat het van invloed is op het welzijn en andere gezondheidsgerelateerde factoren. Nu kunnen we ook voorspellen wat de kans is om in het ziekenhuis te worden opgenomen", vertelt onderzoeker Yannick Stephan van de Universiteit van Montpellier.

In de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology (pdf), werden meer dan 10.000 volwassen tussen de 24 en 102 jaar oud in de Verenigde Staten vergeleken over een periode van 1995 tot 2013. Hiervoor werden meerdere bestaande onderzoeken gecombineerd.

De mensen die zeiden zich ouder te voelen dan hun werkelijke leeftijd, hadden 10 tot 25 procent meer kans om te worden opgenomen in het ziekenhuis binnen twee tot tien jaar. Voor deze conclusie werden ook leeftijd, geslacht, afkomst en opleidingsniveau meegenomen. Het hebben van depressieve symptomen en een slechtere gezondheid kan bijdragen bij aan het ouder voelen.

Gezondheid

"Het ouder voelen wordt gelinkt aan een slechtere fysieke en mentale gezondheid, maar ook met fysiologische beperkingen die kunnen leiden tot ziekte en het nodig hebben van gezondheidszorg na verloop van tijd", aldus psycholoog Angelina Sutin van de Florida State University.

Volgens de onderzoekers zijn de conclusies uit deze studie, in combinatie met de demografische, cognitieve, gedrag- en andere gezondheidsgerelateerde factoren, een waardevolle manier om te kunnen voorspellen of een persoon een risico heeft om te worden opgenomen in het ziekenhuis in de toekomst.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie