Zondag 29 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
brood broodjes bakker

'Tekort aan jodium vanwege niet meer eten brood in dieet'

Een hoogleraar waarschuwt dat het minder of helemaal niet meer eten van brood niet zonder risico’s is. In veel diëten wordt aangeraden om brood grotendeels niet meer te eten vanwege het hoge gehalte aan koolhydraten.
Door NU.nl

"De afgelopen jaren hebben we in Nederland een adequate jodium inname gehad dankzij jodium in bakkerszout", aldus hoogleraar Interne Geneeskunde aan de Erasmus Medisch Centrum Robin Peeters. "Wanneer mensen als onderdeel van een dieet er voor kiezen om geen brood meer te eten, ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer."

Peeters wijst op de gevaren van onvoldoende jodiuminname. Vooral bij zwangere vrouwen is een tekort "zorgwekkend", omdat een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap problemen geeft bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. "Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind."

Zwangeren en hun verloskundigen doen er volgens hem verstandig aan om aandacht te besteden aan dit risico. Met de hielprik net na de geboorte wordt onder meer getest op CHT (congenitaal hypothereoïdie), een te laag gehalte van het schildklierhormoon. Eén op de vijfduizend kinderen wordt geboren met CHT. Daar is met medicatie een goede behandeling voor.

Twee sneetjes

Peeters raadt zwangere vrouwen aan bij het ontbijt twee sneetjes brood te eten. "Bij een uitgebalanceerd voedingspatroon kan dat echt geen kwaad voor het gewicht. Wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken."

Aanbevolen artikelen