Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Obesitas-gen heeft alleen invloed bij vrouwen uit arm gezin'

Vrouwen die het zogenaamde 'obesitas-gen' dragen, hebben alleen een grotere kans om obesitas krijgen als ze uit lage sociaaleconomische milieus komen. Het gen zou op zichzelf niet voldoende zijn om obesitas te veroorzaken.
Door: NU.nl

Ongeveer 20 procent van de wereldpopulatie is drager van het DRD4 VNTR-gen, blijkt uit onderzoek van de McGill University in Canada. Dat gen wordt vaak in verband gebracht met obesitas, en dan met name bij vrouwen.

In de jeugdjaren wordt de invloed van het gen bepaald door de sociaaleconomische omgeving waarin het meisje verkeert. "We hebben uitgezocht dat meisjes die in een arm gezin zijn opgegroeid, op latere leeftijd veel meer vet binnenkrijgen", aldus onderzoekster Laurette Dubé.

Meisjes die uit een rijkere familie komen, maar wel hetzelfde gen dragen, hebben een kleinere kans op obesitas. "Dat bewijst dat niet het gen zelf helemaal verantwoordelijk is."

Mannen

Bij mannen lijkt het bovenstaande niet het geval te zijn. Onderzoekers denken dat vanuit evolutionair standpunt de meisjes makkelijker kunnen aankomen in verschillende omgevingen, zodat ze zich kunnen blijven voortplanten.

Ook zou het mogelijk zijn dat jongens op 4-jarige leeftijd een ander eetgedrag hebben.

Aanbevolen artikelen