Alle mensen die in de zon zitten, ongeacht de kleur van de huid, lopen risico's. Gevaren zijn er altijd.

Het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) zegt in een nieuw rapport dat iedereen die in de zon zit zich minstens met factor 15 moet insmeren. De tijd in de zon moet ook beperkt blijven. 

Hoe lang zonnen nog enigszins verantwoord is, is moeilijk te zeggen omdat het afhankelijk is van meerdere factoren. "De geografische locatie, het tijdstip van de dag en het jaar, de weersomstandigheden en ook de natuurlijke huidskleur van de persoon", zo legt professor Gillian Leng van NICE uit aan de BBC

De groepen die het meest risico lopen om huidkanker te krijgen, zijn mensen met een lichte huid, mensen die vaak op zonvakanties gaan en mensen die buiten werken. Aan de andere kant lopen mensen die hun huid bedekken om culturele redenen of die vaak binnenshuis zijn een hoger risico op een tekort aan vitamine D.

Voorzichtig

Het instituut doet enkele aanbevelingen in het rapport: Laat armen en benen met regelmaat een korte periode in de zon om vitamine D op te bouwen. Baby's en kinderen, mensen met een blanke huid, met veel sproeten of moedervlekken of met huidkanker in de familie moeten extra voorzichtig zijn. 

Zonnebrand met factor 30 biedt daarnaast wel een betere bescherming, maar dit betekent niet dat je daardoor langer in de zon kan zitten zonder de kans op verbranding, zo meldt NICE.

Desondanks brengt de zon ook nog steeds voordelen met zich mee. Zo is de aanmaak van vitamine D belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Volgens NICE is het overigens niet mogelijk om genoeg vitamine D te krijgen als je in de zon zit achter een raam, of van zonlicht in de maanden oktober tot en met maart.