Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Op de wc

Poepbank geopend in Leiden

Nederlanders kunnen sinds dinsdag ontlasting doneren in Leiden. Daar is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend, bedoeld voor poeptransplantaties.
Door: NU.nl

De eerste 'poepbank' van het land is bedoeld voor mensen met bepaalde darmaandoeningen, zoals steeds terugkerende infecties met Clostridium difficile, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ongeveer drieduizend mensen belanden hiermee jaarlijks in het ziekenhuis.

Bij deze patiënten is de darmflora van slag. Als zij de verdunde ontlasting van een gezonde donor krijgen, kunnen ze herstellen. Zo'n ingreep vindt een paar keer per maand plaats in Nederland.

Om te doneren, moeten mensen een speciaal opvangbakje onder de wc-bril hangen. Daar komt hun ontlasting in terecht. Vervolgens moeten ze snel naar het lab in Leiden gaan. "Een gemiddelde donatie weegt 110 gram. Wij gebruiken 75 gram. We kunnen er dus meestal net geen twee porties uit halen", zegt coördinator Liz Terveer van de poepbank van het LUMC.

Zeven donoren

Voordat de poep kan worden gebruikt, moet het worden verdund en gezeefd, zodat de etensresten weg zijn en de darmflora overblijven. Terveer: "Het wordt zo dun dat je het door een naald kunt opzuigen. Dan gaat het met een sonde in je neus naar je twaalfvingerige darm, voorbij je maag. Daar ruik en proef je niets van."

Zeven mensen hebben zich tot nu toe aangemeld als donor. Zij worden nog gescreend. "Als mensen een of twee keer in de week doneren, hebben we genoeg aan vijf tot tien donoren om ongeveer tweehonderd tot driehonderd mensen mee te behandelen", aldus Terveer.

De NDFB zoekt meer donoren die ontlasting willen afstaan. Voorwaarden zijn dat zij in de buurt van Leiden wonen en gezond zijn. "Ontlasting doneren is nog niet ingeburgerd, zoals bloed geven dat is", zegt microbioloog Ed Kuijper van het LUMC. "Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Donoren bieden patiënten de kans op een laagdrempelige en veilige behandeling tegen een belastende aandoening."

Ingevroren

De donorpoep wordt in Leiden opgeslagen in een grote vriezer van 80 graden onder nul. "Als er dan iemand in bijvoorbeeld Groningen of Deventer een poeptransplantatie wil uitvoeren, verzenden we het op ijs naar het ziekenhuis. Daar kunnen ze het ontdooien, in een koelkast of bij kamertemperatuur."

De opslag is een samenwerking van het LUMC in Leiden, het Amsterdam Medisch Centrum, het VU Medisch Centrum in Amsterdam, MCH-Bronovo in Den Haag, het Havenziekenhuis in Rotterdam en de Universiteit Wageningen.

Aanbevolen artikelen