Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Vrouwen slikken vaker antibiotica

Van alle mensen die antibiotica gebruiken, is 60 procent vrouw en 40 procent man, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag naar buiten heeft gebracht.
Door: ANP

Een mogelijke verklaring is dat vrouwen gevoeliger zijn voor blaasontsteking. In 2014 slikten 3,5 miljoen Nederlanders antibiotica, 10 procent minder dan in 2011.

Het gebruik van antibiotica verschilt per gemeente. In Pekela (Groningen) krijgt een op de drie inwoners een antibioticum, in het Noord-Hollandse Schermer is dat nog geen 15 procent.

Ook in Rotterdam en Zuid-Limburg worden veel antibiotica gebruikt. Voor een deel kan dat te maken hebben met de leeftijd van de bevolking, omdat de middelen vooral worden voorgeschreven aan kinderen en ouderen. Ook financiële omstandigheden kunnen een rol spelen, over het algemeen zijn rijke mensen gezonder dan arme mensen.

Antibiotica

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Volgens het CBS gebruiken Nederlanders de minste antibiotica van heel Europa. Per duizend inwoners krijgen we bijna elf zogeheten dagelijkse doseringen. Inwoners van België, Luxemburg en Frankrijk slikken twee tot drie keer zo veel. Een verklaring is daar niet voor.

Overleg

Het CBS komt met de cijfers omdat Europese minister van Gezondheid en Landbouw dinsdag en woensdag in Amsterdam overleggen. Ze praten er over resistentie tegen antibiotica.

"Omdat steeds meer microben resistent worden, stijgen de kosten van de gezondheidszorg met alle economische gevolgen van dien voor de maatschappij", aldus het kabinet. Nederland is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Aanbevolen artikelen