Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Amsterdam helpt dikke kinderen in strijd tegen overgewicht

Dikke kinderen in Amsterdam krijgen een extra steuntje in de rug in de strijd tegen hun overgewicht. 
Door ANP

De gemeente heeft afspraken gemaakt met verzekeraar Zilveren Kruis; die betaalt de komende drie jaar voor 9000 kinderen een zogenoemde zorgcoördinator.

Dat is een speciaal opgeleid jeugdverpleegkundige die alle zorg (over meerdere jaren) coördineert. In Amsterdam hebben 25.000 kinderen overgewicht, een op de vijf. 2300 kinderen lijden aan een levensbedreigende vorm van overgewicht, morbide obesitas. Nog eens 7000 anderen hebben een minder zware vorm van obesitas.

De gemeente heeft de betreffende kinderen grotendeels in beeld. Maar als ouders denken dat hun kind in aanmerking komt, kunnen ze zich melden bij het Ouder- en Kindteam in hun buurt. Ook mensen die niet zijn verzekerd via Zilveren Kruis kunnen in aanmerking komen.

Lange adem

De Amsterdamse wethouder Zorg, Eric van der Burg, noemt de behandeling van overgewicht een zaak van de lange adem. "Deze kinderen moeten jaren achter elkaar in beeld blijven en begeleid worden zodat ze structureel hun leefstijl kunnen veranderen. Nu kan dat." Amsterdam wil in 2033 alle Amsterdamse kinderen op een gezond gewicht hebben.

Volgens de gemeente heeft de Nederlandse Zorgautoriteit toestemming gegeven om deze zorg voor drie jaar te financieren. Ook het ministerie van VWS steunt de proef.


Lees meer over:

AmsterdamObesitasOvergewicht

Aanbevolen artikelen