Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Obesitas

'BMI zegt niet alles over gezondheid'

Mensen die een hoog BMI (Body Mass Index) hebben zijn niet altijd minder gezond dan mensen met een laag BMI, stellen onderzoekers.
Door NU.nl

"Uit onze bevindingen maken wij op dat het heersende idee dat zwaardere mensen per definitie ongezond zijn, niet klopt", zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië.

Zij analyseerden de gegevens van miljoenen Amerikanen. Daarbij werd het BMI vergeleken met risicofactoren als bloeddruk, cholesterolwaarden en bloedsuikerspiegel. Deze factoren verhogen de kans op diabetes type 2 en hartziekten.

Bij bijna de helft van de mensen met overgewicht was sprake van hooguit één risicofactor. 29 procent van hen kon volgens de onderzoekers als 'gezond' worden aangemerkt. De onderzoekers stellen daarom dat veel Amerikanen met een hoog BMI geen hoge kans lopen op de genoemde aandoeningen.

Tegelijkertijd zijn er veel mensen met een laag BMI bij wie juist sprake was van meerdere risicofactoren, bijvoorbeeld een hoge bloeddruk gecombineerd met hoge cholesterolwaarden.

Werkgevers

Wetenschappers hebben er eerder op gewezen dat gewicht niet alles zegt over de staat van iemands gezondheid, schrijven Amerikaanse media. Volgens de onderzoekers uit Californië laten deze resultaten voor het eerst zien hoe groot het aantal mensen is dat mogelijk onterecht als ongezond wordt gezien.

De resultaten zijn onder meer relevant voor werkgevers die hun werknemers trainingsprogramma's laten volgen om gezonder te worden. Die zijn vaak juist gefocust op BMI.


Lees meer over:

GezondheidObesitasbmi

Aanbevolen artikelen