VUmc ontwikkelt test voor detecteren risico baarmoederhalskanker

Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam hebben een test ontwikkeld die kan detecteren of vrouwen een verhoogde kans hebben op baarmoederhalskanker. 

Vanaf 2017 kunnen vrouwen zich laten testen op de aanwezigheid van het humaan papilloma virus (HPV) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Veel vrouwen dragen het virus bij zich zonder dat er ooit een kwaadaardige tumor ontwikkelt.

De nieuwe test sluit volgens de onderzoekers aan bij de HPV-test. Tussen de 5 en 7 procent van alle vrouwen die jaarlijks meedoen aan een HPV-test, test positief. Een tweede test moet er voor zorgen dat niet al die vrouwen naar een gynaecoloog hoeven.

Folkert van Kemenade, patholoog in het Erasmus MC in Rotterdam en niet direct betrokken bij het onderzoek, noemt tegenover De Volkskrant de test van het VUmc "technisch zeer bekwaam".

De test maakt gebruik van dna-methylering. "Dat is een markering op het dna die een soort inkapseling van een gen bewerkstelligt, zodat dit gen niet in actie kan komen", aldus Van Kemenade die er aan toevoegt dat er meerdere van dergelijke testen zijn ontwikkeld, maar dat het VUmc de juiste genen lijkt te hebben gevonden.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie