Seksuele voorlichting over diversiteit moet op middelbare scholen standaard aan jongens worden gegeven. Op die manier leren zij meisjes met respect te behandelen.

Daarvoor pleiten deskundigen woensdag in de Volkskrant. Ook het ministerie van Onderwijs stelt dat dit uit eigen onderzoek blijkt.

Zij stellen dat het onderwerp zeker na de gebeurtenissen in Keulen hoog op de agenda zouden moeten staan. Op nieuwjaarsnacht werden hier honderden vrouwen belaagd door mannen. Zij werden aangerand, beroofd en verkracht. De zaak veroorzaakte nationaal en internationaal veel opschudding.

"Scholen gaan er nu heel verschillend mee om", stelt hoogleraar Christian Hoebe van de Universiteit van Maastricht. "Meer verplichting door het Rijk zou goed zijn, anders belandt dit belangrijke onderwerp snel in de taboesfeer."

Grenzen

Ook in het beleid van gemeenten is geen eenduidigheid op dit punt. Zeker de voorlichting aan jongens over dit onderwerp is in de meeste steden onderbelicht. Amsterdam is een van de weinige steden die voorlichting aan zowel jongens als meisjes subsidieert.

"We vinden het belangrijk dat alle jongeren leren waar de grenzen liggen van de ander, dat ze weerbaar zijn", legt een woordvoerder uit. "Dat deze onderwerpen bespreekbaar zijn en dat jongens en meisjes op een gezonde manier met elkaar omgaan."

Genuanceerder

Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs blijkt dat jongens baat hebben bij dit soort voorlichting, schrijft de Volkskrant. Volgens een woordvoerder van de Rutgers Stichting blijkt uit eerste proeven met gesprekken met tienerjongens dat zij na afloop veel genuanceerder over hun mannelijkheid denken.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) laat in de Volkskrant weten er voorlopig niets voor te voelen om voorlichting aan jongens verplicht te stellen. Zij liet onlangs wel weten dat in asielzoekerscentra voorlichting gegeven gaat worden gedrag tegenover vrouwen en homoseksuelen.

De Inspectie van het Onderwijs presenteert in de zomer ook een onderzoek naar de invulling van seksuele voorlichting op scholen.