De Franse farmaceut Sanofi Pasteur heeft zijn onderzoekers aan het werk gezet om een vaccin te ontwikkelen tegen het zikavirus. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend.

Sanofi Pasteur geldt als een autoriteit op het gebied van vaccins, waarmee virusinfecties kunnen worden voorkomen.

De onderzoekers denken te kunnen profiteren van hun kennis van en ervaring met aan het zikavirus verwante ziektes als dengue en gele koorts.

Met name dengue biedt mogelijke aanknopingspunten. De ziekteverwekker behoort tot dezelfde familie als het zikavirus, wordt verspreid door dezelfde muggensoort en ook de acute wijze waarop de ziekte zich openbaart komt overeen. Sanofi Pasteur heeft sinds eind vorig jaar een vaccin tegen dengue beschikbaar.

WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de uitbraak van het zikavirus maandag als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid.

Sanofi Pasteur onderschrijft dat, en wijst op de snelle verspreiding van het virus en de mogelijke complicatie die bij besmetting kunnen optreden.

Los van direct zichtbare symptomen als koorts, uitslag, hoofd- en gewrichtspijn, wordt het zikavirus in verband gebracht met hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen. Ook daar gaat Sanofi Pasteur onderzoek naar doen.