Mensen die een goede conditie hebben verhogen de kans om een eerste hartaanval te overleven.

"We weten al dat fitte mensen over het algemeen langer leven, maar we hebben nu ook bewijs gevonden dat fitness bijdraagt aan het overleven van een eerste hartaanval", zegt hartspecialist aan de Universiteit van Baltimore Dr. Michael Blaha.

"Het klinkt logisch, maar dit is de eerste keer dat een studie de connectie bewijst."

Het onderzoek werd maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Mayo Clinic Proceedings. De onderzoekers hebben voor deze studie de medische gegevens verzameld van meer dan tweeduizend mensen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar oud.

Alle deelnemers ondergingen een inspanningstest voordat ze een eerste hartaanval kregen. Uit deze test volgde een MET-score, die varieerde van één tot twaalf, waarbij twaalf de hoogst haalbare score was.

MET-score

Een MET-score van één is vergelijkbaar met het zitten op de bank, drie met lopen, zeven met joggen, tien met springen en twaalf met hardlopen. De onderzoekers vonden bewijs dat bij de 634 mensen met een MET-score van tien of hoger, 40 procent minder mensen overleden na een eerste hartaanval in vergelijking met de andere patiënten.

Een derde van de 754 patiënten met een MET-score van zes of lager binnen een jaar na hun eerste hartaanval overleed alsnog. Fitte patiënten (MET-score van tien of hoger) kunnen volgens de onderzoekers alsnog een hartaanval krijgen, maar overlijden minder snel hieraan.

De onderzoekers maken wel duidelijk er alleen een verband werd gevonden tussen de hoogte van de MET-score en het risico op overlijden na een eerste hartaanval. Er werd geen oorzaak-en-gevolgrelatie gevonden.