'Siamese tweeling op jongste leeftijd ooit gescheiden'

Artsen in het Zwitserse Bern hebben een Siamese tweeling acht dagen na de geboorte van elkaar gescheiden. Het ziekenhuis zegt dat het voor het eerst is dat een dergelijke operatie zo kort na de geboorte heeft plaatsgevonden.

De operatie waarbij de tweeling gescheiden werd vond al in december vorig jaar plaats, maar is zondag pas bekend gemaakt door het Zwitserse ziekenhuis, melden verschillende media waaronder de Berner Zeitung.

De twee meisjes waren onderdeel van een drieling en kwamen samen ter wereld. Een van de drie meisjes was wel gezond. De andere twee meisjes hadden beide wel de benodigde organen om te kunnen leven, maar de lever van de baby's was vergroeid. Ook zaten delen van de borstkas aan elkaar.

In eerste instantie was het de bedoeling om de operatie, zoals gebruikelijk is, plaats te laten vinden als de tweeling enkele maanden oud zou zijn. Maar de gezondheidssituatie van de twee ging achteruit, waarop de artsen besloten om de tweeling al na acht dagen te scheiden.

Uniek

Niet alleen het scheiden van de tweeling zo vroeg na de geboorte is uniek. Het is pas voor de tweede keer dat een Siamese tweeling in Zwitserland succesvol van elkaar gescheiden is en dat beide kinderen die operatie overleven. 

Beide meisjes maken het ondertussen goed. De artsen hopen dat de baby's het ziekenhuis in Bern in de komende weken kunnen verlaten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie