'Borstvoeding kan 800.000 kinderlevens redden'

Wetenschappers menen dat als iedere moeder haar kind met de borst voedt, dat wereldwijd jaarlijks 800.000 kinderlevens zou schelen.

De medische wereld verbaast zich erover dat overheden borstvoeding niet meer promoten. "Slechte voorlichting, weinig stimulans en een agressieve reclamepolitiek van de melkproducenten weerhouden vrouwen van het geven van borstvoeding", dat concluderen onderzoekers in het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet.

Moedermelk beschermt onder meer tegen diabetes, obesitas en verkleint het risico op infecties. Bovendien zijn er volgens nieuwe onderzoeken ook niet-fysieke redenen om kinderen bij de moeder te laten drinken: kinderen die borstvoeding kregen, hebben een hoger IQ.

Volgens Unicef verliezen landen waar minder borstvoeding wordt gegeven jaarlijks meer dan een half procent van hun bruto binnenlands product (BBP). Voor Nederland gaat dat om ruim 40 miljard euro.

Omgeving

Afgezien van deze voordelen geeft slechts 37 procent van de moeders in arme landen de baby tot zes maanden borstvoeding.

De onderzoekers stellen dat het vaak de sociale omgeving is die de bereidheid tot borstvoeding beïnvloedt. In meer welvarende landen geven jonge moeders vaker borstvoeding.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie