Voor het eind van dit jaar zou er al een vaccin tegen het zikavirus kunnen zijn. Wetenschappers uit Amerika en Canada werken daar momenteel aan.

Dat maakte een wetenschapper uit het team donderdag lokale tijd bekend.

David Weiner hoopt in september met proeven te kunnen beginnen, afhankelijk van toestemming van de toezichthouder. Een maand later zou het vaccin dan al klaar kunnen zijn voor noodgevallen.

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH zei donderdag juist niet te verwachten dat er voor het eind van dit jaar een vaccin tegen het virus is. Wel noemde de NIH, waar veel onderzoeksinstituten bij zijn aangesloten, het bestaan van twee mogelijke vaccins waar eind dit jaar slechts klinische proeven mee worden gedaan.

Verspreiding zika-virus

Ongeboren baby's

Het virus is mogelijk gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, zou de baby geboren kunnen worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt. Hiervoor is nog geen wetenschappelijk bewijs.

Voor anderen is het virus niet gevaarlijk. De symptomen bij hen zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen.

Video: Uitleg zikavirus

Wat is het zikavirus?
Wat is het zikavirus?