Amerikaanse kinderen met een stief- of halfbroer of -zus vertonen vaker agressief gedrag, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De oorzaak is dat de relatie tussen deze broers en zussen te weinig aandacht krijgt, terwijl juist die relatie volgens de onderzoekers de belangrijkste is. De studie is uitgevoerd onder ruim 6.500 Amerikaanse kinderen en hun families en werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Demography.

Elke ouder, meestal de biologische moeder, moest opgeven hoe vaak haar kind agressief gedrag vertoonde toen het vijf jaar oud was. Onder dit gedrag vielen driftbuien, fysieke agressie, vernieling van eigendommen van anderen en andere vertoningen van woede.

Kinderen die een half- of stiefbroer of -zus hadden in hun tijd op de kleuterschool vertoonden 10 procent vaker agressiviteit dan kinderen zonder.

Verklaren

Socioloog en onderzoeker Paula Fomby stelt dat er eerder naar verklaringen is gezocht om de agressiviteit uit te kunnen leggen, waaronder de opvoedingsstijl.

"Bij alle kinderen die leven met een stief- of halfbroer of -zus is sprake van het ontbreken van ten minste een biologische ouder bij ten minste één van de kinderen."

Volgens Fomby toonde eerder onderzoek al aan dat de afwezigheid van een ouder, en specifiek de vader, wordt geassocieerd met een hoger risico op agressief gedrag van jonge kinderen. Toch bleef de reden voor het verband tussen complexe broer- of zusrelaties en het vaker vertonen van agressief gedrag ongrijpbaar.