'Grote levensverandering leidt tot snellere aanpassing gedrag'

Mensen die een grote levensgebeurtenis doormaken staan eerder open voor nieuwe ideeën en gedrag, bijvoorbeeld stoppen met roken of milieubewuster leven.

De Universiteit van Bath heeft onderzoek gedaan onder achthonderd volwassenen. De ene helft van de deelnemers was het afgelopen half jaar verhuisd, de andere helft niet. 

Er werd bekeken of mensen hun energiegebruik en hun recyclinggedrag gingen verbeteren na een grote levensgebeurtenis. Onder de deelnemers die net waren ingetrokken in een ander huis bleken de effecten groter.

"Levensveranderingen zoals verhuizen of het veranderen van baan bieden een kans om de keuzes van mensen te beïnvloeden", zegt Bas Verplanken, sociaal psycholoog en een van de onderzoekers. Volgens de onderzoekers staan mensen rond een grote verandering meer open voor nieuwe ideeën en informatie. "Ik denk dat bijvoorbeeld stoppen met roken ook zeker mogelijk is."

Timing

De onderzoekers voegen hieraan toe dat de timing van de maatregelen en de mogelijke financiële voordelen aan de verandering bijdragen.

De verhoogde kans op gedragsverandering beperkt zich tot drie maanden na de gebeurtenis. Na die periode wordt het alweer lastiger om het gedrag te veranderen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie