Het door muggen overgebrachte zikavirus verspreidt zich mogelijk over het hele Amerikaanse continent. Alleen Canada en Chili krijgen niet te maken met de uitbraak; daar komt de mug niet voor. 

Deze vrees sprak de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maandag uit. Het virus heeft mogelijk hersenschade veroorzaakt bij baby's in Brazilië.

De WHO zegt dat vrouwen die van plan zijn naar gebieden te reizen waar het zikavirus heerst, eerst een zorgverlener moeten raadplegen.

Het virus kan via bloed worden overgedragen, maar is ook aangetroffen in menselijk sperma. Volgens de WHO is echter meer bewijs nodig om te bevestigen dat het ook via seksueel contact kan worden overgedragen.

Kleine schedel

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bevestigde in november dat het zikavirus verantwoordelijk is voor een foetale misvorming, waardoor baby's worden geboren met kleinere hersenen dan normaal. Kinderen van vrouwen die het zikavirus oplopen, lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. 

In Brazilië werden vorig jaar 3.893 baby's geboren met deze afwijking, die tot een verstandelijke beperking of vroege dood kan leiden. Dat is dertig keer meer in een jaar tijd sinds 2010. Hard wetenschappelijk bewijs voor de effecten van het virus op ongeboren baby's is er echter niet.

Volwassenen kunnen door het virus last krijgen van koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Deze klachten verdwijnen weer binnen een week.

Immuniteit

De snelle verspreiding van de ziekte naar al 21 landen sinds mei 2015 is volgens de WHO te wijten aan een gebrek aan immuniteit onder de bevolking.

In de Verenigde Staten is het virus nog niet gesignaleerd, hoewel een vrouw die in Brazilië ziek werd later in Hawaii een baby met hersenbeschadiging kreeg.

Video: Animatie legt zika-virus uit

Geen vaccin

Er is nog geen vaccin om infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen tegen de ziekte. De gezondheidsautoriteiten in El Salvador, Colombia en Brazilië raden vrouwen in die landen aan om hun zwangerschap uit te stellen als dat kan.

De Colombiaanse regering adviseert die plannen uit te stellen met zes tot acht maanden, de autoriteiten in El Salvador raden zelfs aan om te wachten tot 2018.