Zwangere vrouwen kunnen beter niet reizen naar gebieden waar het zikavirus heerst, is nu ook de mening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

'Wij adviseren zwangere vrouwen om twee keer over zo'n reis na te denken", aldus Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zaterdag in Nieuwsuur

"Overweeg of het nou verstandig is en laat je informeren.(..) Wat betreft de gebieden waar het zikavirus heerst, zeggen we: als het geen noodzakelijke reis is, stel het dan uit. Ga naar een andere bestemming".

Het zikavirus is voor volwassenen niet gevaarlijk, maar kan bij het ongeboren kind leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn.

Besmet

Tien Nederlanders zijn al besmet geraakt met het zikavirus. Ze liepen de ziekte in de afgelopen weken op in Suriname. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen.

Andere landen

De Amerikaanse regering waarschuwde eerder al vrouwen die zwanger zijn voor reizen naar Barbados, Bolivia, Ecuador, Guadeloupe, Saint Martin, Guyana, Kaapverdische eilanden en Samoa. 

Na landen als Colombia en El Salvador raden ook Jamaica en Ecuador vrouwen aan hun kinderwens uit te stellen, meldt Reuters. Brazilië was het eerste land dat die waarschuwing deed uitgaan.