Steeds meer overheden waarschuwen zwangere vrouwen voor landen waar het zikavirus heerst. 
 

De Amerikaanse regering waarschuwt vrouwen die zwanger zijn voor reizen naar Barbados, Bolivia, Ecuador, Guadeloupe, Saint Martin, Guyana, Kaapverdische eilanden en Samoa. 

Na landen als Colombia en El Salvador raden ook Jamaica en Ecuador vrouwen aan hun kinderwens uit te stellen, meldt Reuters. Brazilië was het eerste land dat die waarschuwing deed uitgaan. 

Gevolgen

Het virus wordt overgebracht door muggen. Het is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar mogelijk wel voor zwangere vrouwen.

In Latijns-Amerika wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen het zikavirus en de slopende zenuw- en spieraandoening die het syndroom van Guillain-Barré heet. De Colombiaanse krant El Tiempo schreef dat Guillain-Barré zich mogelijk voordoet als een complicatie van het door muggen overgebrachte zikavirus.

Volgens onderzoekers is het anders wel heel erg toevallig dat in de landen waar het zikavirus nu is uitgebroken, zoals het Centraal-Amerikaanse El Salvador, plotseling ook een golf van gevallen van Guillain-Barré is geconstateerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telde van 1 december tot 6 januari 46 gevallen van het syndroom in dat land. Dat is buitengewoon veel voor een natie waar zich gemiddeld 170 gevallen per jaar voordoen.