Het ministerie van Volksgezondheid begint donderdag met een campagne om te waarschuwen voor de gevolgen van overmatig gebruik van antibiotica.

Bij veelvuldig gebruik kunnen antibiotica helemaal hun werking verliezen. Zo kunnen makkelijk te behandelen ziektes, zoals een blaasontsteking, zelfs levensgevaarlijk worden, luidt de boodschap.

Via radiospotjes, video's op verschillende websites en folders en posters vraagt de overheid aandacht voor het groeiende probleem van resistentie tegen antibiotica. Als het wordt voorgeschreven, gebruik het dan zoals de arts heeft aangeven, is het advies.

Resistentie

Naar schatting sterven er jaarlijks 25.000 mensen in Europa wegens resistentie tegen antibiotica. ''Als we niks doen zal dit aantal enorm oplopen. Daarom neemt de overheid maatregelen op alle terreinen waar de gezondheid van mensen wordt bedreigd door resistente bacteriën'', aldus het ministerie.

Uit eerder onderzoek blijkt dat Nederlanders, samen met Zweden, de minste antibiotica van heel Europa gebruiken. Per duizend inwoners ligt het gebruik in landen als België en Frankrijk twee keer zo hoog.