Rusland telt een miljoen geregistreerde mensen met het hiv-virus. Dat betekent dat ruim 1 op de 140 Russen het virus heeft.

Vadim Pokrovski, hoofd van het Russische federale centrum voor de bestrijding van aids, maakte dat woensdagavond (plaatselijke tijd) bekend, zo meldt de Russische krant The Moscow Times donderdag.

In Nederland zijn er 19.382 geregistreerde hiv-patiënten, dat is 0,1 procent van de Nederlandse bevolking. In Rusland is het percentage 0,7.

Pokrovski en zijn team vermoeden dat in werkelijkheid het aantal mensen dat hiv-positief is in Rusland, ongeveer anderhalf miljoen bedraagt. Men vermoedt dat er vorig jaar 93.000 patiënten bij zijn gekomen, volgens het hoofd van het centrum is dat ''een historisch dieptepunt".

Bestrijding

In een poging de hiv-epidemie te keren, trekt Rusland de portemonnee open. Het jaarlijks budget voor de bestrijding van het virus is eind vorig jaar verhoogd tot 550 miljoen euro. Sinds 1987, toen voor het eerst iemand met hiv werd geregistreerd, zijn in Rusland 205.538 mensen aan aids gestorven.