'Tekort aan mankracht dreigt bij GGD door vluchtelingen'

Bij de GGD's dreigt een tekort aan mankracht. De gezondheidsdiensten moeten het komende jaar overuren draaien door de grote stroom vluchtelingen die zich in Nederland meldt.

GGD-directeur Hugo Backx heeft een bericht daarover in NRC.next bevestigd aan NU.nl.

Als de komende maanden tienduizenden asielzoekers verblijfsvergunningen krijgen en doorstromen naar steden en dorpen, moeten zij allemaal door de GGD worden gezien. De gemeenten die de vluchtelingen opvangen zijn hiervoor verantwoordelijk.

Niet alleen vreest Backx een zware druk op de geestelijke gezondheidszorg als gevolg van de psychische problemen waar veel asielzoekers mee worstelen. Ook zullen alle vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen worden voorgelicht over de Nederlandse hygiëne, voeding en gezondheidszorg.

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie door In60seconds

Seksuele voorlichting

Ook seksuele voorlichting is een onderwerp dat met deze mensen besproken moet worden. "We weten bovendien dat onder vluchtelingen, meer diabetes voorkomt, er vaker complicaties bij zwangerschap zijn en er vaker sprake is van hart- en vaatfalen", stelt Backx.

Na aankomst in Nederland worden de meeste asielzoekers getest op tbc. De screening van Syriërs is ondertussen opgeschort, omdat de ziekte in dat land niet vaak voorkomt. Somaliërs, Eritreeërs en Ethiopiërs vormen wel een risico.

Krentenbaard

Daarnaast verzorgen de GGD’s de behandeling van vluchtelingen met urgente gezondheidsklachten in de crisisopvang en de azc’s. Omdat er veel mensen bij elkaar op een kleine ruimte leven, komen hier regelmatig ziektes als schurft en krentenbaard voor. Het kost de GGD’s  op dit moment al moeite om genoeg artsen hiervoor vrij te maken, waarschuwt Backx.

Peuters tot vier jaar krijgen in de azc’s trouwens dezelfde zorg als Nederlandse leeftijdgenoten. Een arts van het consultatiebureau verzorgt voor deze groep de vaccinaties en kijkt de kinderen na op gezondheidsproblemen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie