Eerste Nederlandse vrouw baart kind na invriezen eierstokweefsel

In Nederland heeft voor het eerst een vrouw succesvol een kind gebaard nadat bij haar eerder ingevroren eierstokweefsel was teruggeplaatst.

Door de behandeling voor haar kanker was de vrouw bang geworden om onvruchtbaar te worden en had ze drie jaar geleden eierstokweefsel laten invriezen, aldus de Volkskrant

Dat weefsel werd teruggeplaatst in haar lichaam, nadat ze genezen bleek te zijn van kanker. Het weefsel begon na een paar maanden weer te functioneren en artsen ontdekten in het stukje weefsel onder het buikvlies een blaasje met een eicel.

Die werd weggehaald, in het lab bevrucht en teruggeplaatst. Twee maanden geleden beviel de vrouw van een gezonde baby.

Nieuwe techniek

De nieuwe techniek heeft wereldwijd ervoor gezorgd dat ruim veertig gezonde kinderen zijn geboren. In Nederland hebben ruim honderd vrouwen de afgelopen jaren hun eierstokweefsel laten invriezen. In het LUMC in Leiden werd drie jaar geleden voor het eerst weefsel teruggeplaatst, daarna gebeurde dat bij nog vier vrouwen.

Het LUMC is op dit moment bezig met een onderzoek naar de mogelijkheid om in het laboratorium eierstokweefsel te kweken zodat eicellen buiten het lichaam kunnen rijpen en groeien.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie