Apothekers waarschuwen voor groei medicijntekorten

Het aantal medicijnsoorten dat in Nederland tijdelijk niet leverbaar is, is fors gestegen. Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt hier maandag voor.

Vorig jaar waren 625 verschillende geneesmiddelen tijdelijk niet beschikbaar. In 2014 ging het nog om 572 middelen en in het jaar daarvoor om 426. In vijf jaar tijd zou het aantal tekorten zijn verviervoudigd.

KNMP registreert sinds 2004 welke medicijnen landelijk minstens twee weken niet leverbaar zijn. In de praktijk zijn de medicijnen tussen de zes en negen maanden niet beschikbaar.

Vorige week werd duidelijk dat er voor schildklierpatiënten een tekort aan Thyrax Duotab dreigt. Zij moeten tijdelijk overstappen op een ander medicijn.

"Het is helaas de dagelijkse praktijk dat de apotheker 'nee' moet verkopen. Tot nu toe lost de apotheker het meestal op voor de patiënt, maar je moet er niet aan denken dat het misgaat. Dan zijn de maatschappelijke gevolgen niet te overzien", stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

Antibiotica

In 2015 waren er met name problemen rondom de levering van antibiotica. De organisatie maakt zich daar zorgen over, omdat patiënten resistent kunnen worden.

Normaal gesproken krijgen patiënten een antibioticum toegediend dat alleen een specifieke bacterie kan doden. Als dat middel niet voorhanden is, dan moet de zieke overstappen op een soort die meerdere typen bacteriën kan doden.

Bacteriën in het lichaam worden daardoor sneller ongevoelig voor antibiotica. Dit maakt de bestrijding van infecties moeilijker.

Productieproblemen

Productieproblemen of een plotseling toegenomen vraag zijn meestal oorzaken van tijdelijke tekorten. De organisatie stelt dat definitieve tekorten in 70 procent van de gevallen ontstaan vanwege economische redenen.

Voor farmaceutische bedrijven is het niet altijd aantrekkelijk om goedkope medicijnen voor de kleine Nederlandse markt te produceren. "Relatief goedkope en gangbare geneesmiddelen gaan van de Nederlandse markt, omdat de prijzen voor geneesmiddelen in Nederland zo laag zijn", verklaart de KNMP.

"Nederland is mede door het lage inwonertal en de lage geneesmiddelenconsumptie een relatief oninteressant afzetgebied."

Meldplicht

De organisatie pleit er onder meer voor om fabrikanten te verplichten om potentiële leveringsproblemen tijdig te melden. Daardoor hebben apothekers meer tijd om naar alternatieven te zoeken.

Ook wil de KNMP dat de overheid optreedt als een tekort dreigt en dat de kosten daarvan bij zorgverzekeraars of fabrikanten neergelegd kunnen worden. Verder zouden apothekers de vrijheid moeten krijgen om patiënten het beste alternatief aan te bieden, zonder dat dit financiële gevolgen heeft voor de patiënt of de apotheker.

Zorgelijk

Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) noemt het tegenover de NOS een zorgelijke ontwikkeling. De organisatie stelt dat het tot fouten kan leiden als patiënten regelmatig van geneesmiddel moeten wisselen.

Patiëntenfederatie NPCF vindt dat er strenger toezicht moet komen op de levering van medicijnen die door grote groepen worden gebruikt. De brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven, Nefarma, zegt dat de ondernemingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. 

De bedrijven zouden dit voor een deel al doen en hun best doen om dreigende tekorten aan te kondigen. De organisatie is bereid om met betrokken partijen over de problemen te praten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie