Stress van vetcel zorgt voor jojo-effect bij afvallen

Vetcellen ervaren na het afvallen stress, waardoor ze sneller nieuwe vetdeeltjes opnemen. Daardoor ervaren veel mensen een jojo-effect nadat ze zijn afgevallen.

Door het kwijtraken van vet, ontstaat er bij de cellen stress die ze proberen zo snel mogelijk kwijt te raken. Dat doen ze door nieuw vet op te stapelen, zo ontdekte de Universiteit Maastricht.

Zes jaar geleden heeft onderzoek van de universiteit al eens uitgewezen dat vetcellen hun vet liever niet afstaan, destijds was alleen onduidelijk waarom niet.

Achttien gezonde mensen werden acht weken lang in de gaten gehouden tijdens het volgen van een dieet, een deel van de groep kwam het gewicht in de tien maanden erna weer aan (de stijgers), de rest niet (de blijvers).

De stijgers verloren gemiddeld zo'n 14,3 procent van hun lichaamsgewicht en kwamen in tien maanden tijd weer 8,2 procent aan. In hun vetweefsel is gekeken naar markers, eiwitten, voor cel-stress. Daaruit bleek dat stress in de vetcellen tijdens afvallen bij de gewichtstijgers duidelijk meer toeneemt dan bij de gewichtblijvers.

De vetcelstress helpt volgens de onderzoekers het bekende jojo-effect, waar mensen weer aankomen na het afvallen, te verklaren.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie