Een op tien moeders kampt twee jaar na bevalling nog met pijn

Tien procent van de jonge moeders heeft ruim twee jaar na de geboorte van hun kind nog pijn van de bevalling. Ze ervaren soms dagelijks ernstige last van "baringspijn".

Moeders uit die groep moeten daarom regelmatig verzuimen op werk of kunnen niet meedoen aan dagelijke activiteite, zo meldt De Telegraaf maandag op basis van een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

"Het gaat in veel gevallen om niet-aflatende pijn vanuit het bekken, lage rugpijnen en ook buikklachten, zeg maar het totale gevoelsgedeelte dat bij de bevalling is betrokken", aldus hoogleraar anesthesiologie prof. dr. Albert Dahan tegen de krant.

Depressie en angst

Het LUMC onderzocht vijfhonderd Nederlandse moeders na de bevalling. Onder hen waren vrouwen die op "natuurlijke" manier zijn bevallen en vrouwen die met een keizersnede hun kind op de wereld hebben gezet.

"De groep met aanhoudende baringspijn heeft ook dikwijls last van depressie en angstige klachten. Er is veelvuldig bezoek aan de huisarts. De klachten beïnvloeden het dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld ook tijdens seksualiteit", aldus Dahan.

Het LUMC wil verder onderzoek doen naar de oorzaken van de pijnen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie