Ruim 11.600 gevallen zikavirus in Colombia

In Colombia zijn meer dan 11.600 mensen besmet met het zikavirus, onder hen 459 zwangere vrouwen.

Het virus is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar kan mogelijk tot geboorteafwijkingen leiden. Dat maakte het ministerie voor Volksgezondheid van dat land bekend.

De symptonen van het virus zijn koorts, huiduitslag en gewrichtspijn. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC raadt zwangere vrouwen af naar Latijns-Amerika of de Caribische gebieden te reizen. De reiswaarschuwing is van toepassing op veertien landen in de regio.

Daar zitten belangrijke toeristische landen bij als Mexico, Haïti, Brazilië, Martinique en Puerto Rico. Ook Suriname staat op de lijst van te mijden staten.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland laat aan NU.nl weten vooralsnog geen reden te zien om het reisadvies voor die gebieden aan te passen.

Oeganda

Het zikavirus werd in de vorige eeuw voor het eerst ontdekt in Oeganda. Het virus wordt overgedragen door muggen. Wetenschappers vermoeden dat het virus de baarmoeder besmet. Baby's van besmette moeders zouden geboren kunnen worden met een te kleine schedel, waardoor ze hersenbeschadiging oplopen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie