'Tekort schildkliermedicijn heeft minder impact op kinderen'

Het acute tekort aan Thyrax-tabletten in Nederland is vervelend voor schildklierpatiënten maar levert voor de meeste kinderen met dergelijke aandoeningen niet echt problemen op. Dat stellen twee deskundigen vrijdag in een brief.

Kinderarts-endocrinologen Paul van Trotsenburg en N. Zwaveling-Soonawala stuurden de brief aan hun collega's in een reactie op geluiden over veel ongeruste ouders. Berichten eerder deze week over een dreigend tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab hebben geleid tot een grote vraag bij Nederlandse apotheken. 

"De ervaring van de meeste kinderarts-endocrinologen is dat omzetting naar een ander merk schildklierhormoon bij kinderen zelden problemen oplevert", melden de deskundigen.

Schildklierhormoon is onder meer van groot belang voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen dus kinderen worden al vaak gecontroleerd.

Extra onderzoeken

Extra onderzoeken zijn voor kinderen best belastend. Het advies van het landelijke Expertisecentrum zeldzame schildklieraandoeningen/congenitale hypothyreoïdie is om na omzetting naar een ander merk alleen extra bloedonderzoek te verrichten als een kind laat merken zich anders te voelen na de omzetting.

Baby's met een schildklieraandoening worden volgens Trotsenburg al om de paar weken gecontroleerd. Extra controle bij hen is dus meestal niet nodig.

Orgaan

In Nederland hebben naar schatting 4000 kinderen een schildklieraandoening. Ongeveer de helft van hen heeft de ziekte van Hashimoto, een auto-immuun aandoening waarbij de eigen schildklier wordt aangevallen.

Zo'n 1200 tot 1300 kinderen zijn geboren zonder schildklier of zonder goed werkend orgaan (congenitale hypotheroïdie). Schildklierkanker en de ziekte van Graves zijn andere aandoeningen die het orgaan ernstig kunnen beschadigen of helemaal uitschakelen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie